Citat:
” Der blev lagt jord ind i mig; det er for en tepotte at begraves, men i jorden blev lagt et blomsterløg; hvem der lagde det, hvem der gav det, ved jeg ikke, givet blev det, en erstatning for de kinesiske blade og det kogende vand, en erstatning for den afbrudte hank og tud.”
- biografisk læsning
genetiske spor:
Tepotten blev til i 1862, da forfatteren Hans Christian Andersen. Da han skrev den, var han på en rejse til spanien med vennen Jonas Collin. På deres tur fandt de i et gammelt springvand et lille skår fra en gammel tepotte. På samme måde
Potrætterende spor:
forfatterens liv:
I citatet beskrives det hvordan den ødelagte og anderledes tepotte, som er blevet smadret og mobbet, pludselig får et løg plantet i sig. Tepotten ved ikke hvor den har fået denne vidunderlige gave fra, men den ved, at det er noget de andre ikke har. i citatet mener tepotten at løget er en erstatning på den smadrede hank og og tud. Hvis vi sammenligner citatet med forfatteren H. C. Andersen, kan vi se at der er mange ligheder. Andersen er altid blev altid drillet og har aldrig følt at han passede ind. Han var meget anderledes og utilpasset. Han oplever altså de samme drillerier og den samme afstandstagning fra andre som den stakkels tepotte gør. Ligesom tepotten har H. C. Andersen en gave, som ingen andre har. Hans evne til at skrive, er noget han heller ikke ved hvor han har fået fra, men det er noget som andre ikke har. og på samme måde som at tepottens løg opvejer dens manglede tud og hank, opvejer H. C. Andersens gave til at skrive han mærkelighed. Teksten er altså en fuldstændig afspejling af Andersens problemer med at føle sig anderledes.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar